No Result
View All Result
Forum USA
Advertisement
  • Anasayfa
  • ABD
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR – SANAT
  • SPOR
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • TÜRK TOPLUMU
  • RÖPORTAJ
  • Yazarlar
  • Anasayfa
  • ABD
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR – SANAT
  • SPOR
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • TÜRK TOPLUMU
  • RÖPORTAJ
  • Yazarlar
No Result
View All Result
Forum USA
Anasayfa RÖPORTAJ

ABD Diyanet Merkezi, koronavirüs salgını sonrası için hazırlıklarını yapıyor

Washington'a Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri olarak atanan Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Forum USA'ye ABD Diyanet Merkezi'nde yürütülen çalışmaları anlattı...

14 Eylül 2020
ABD Diyanet Merkezi, koronavirüs salgını sonrası için hazırlıklarını yapıyor
Share on FacebookShare on TwitterShare on WhatsappShare on LinkedinShare on Email

Yaklaşık bir sene önce Washington’a Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri olarak atanan Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, COVID-19 salgını sırasında ABD Diyanet Merkezi’nde yürütülen çalışmaları ve salgın sonrası için yapılan programları Forum USA okuyucuları için paylaştı. İşte Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ile yaptığımız röportaj;

Türkiye’nin yurt dışındaki en önemli projelerinden birisi olan ABD Diyanet Merkezi’nden sorumlusunuz ve elçilikteki göreve atanışınız sanırım bir sene civarında bir süre oldu. Kafanızda ne tür projeler vardı ve koronavirüs bunları nasıl etkiledi?

Sosyal ve Din Hizmetleri Müşaviri olarak Washington’a atanalı yaklaşık bir 11 ay oldu. Öncelikle merkezimize teşrifinizden ve böyle bir röportajı bizimle yaptığınız için teşekkür ediyor ve şahsınızda yayın ekibinize ve size, Amerika’daki vatandaşlarımıza yaptığınız bu güzel hizmetten dolayı da ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

“İslam dini konusunda evrensel düzeyde güvenilen ve referans alınan, insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlayan bir kurum olmak” vizyonuyla hareket eden Diyanet İşleri Başkanlığı dünya çapında; İslam’ın bir bütün olarak anlaşılmasına hizmet eden, batıl amaçları ve çıkarları için dini istismar eden odakların eline düşmekten insanları koruyan, onların özgür iradeleri ve akıllarını ipotek altına almaya karşı duran bir anlayışı temsil etmektedir. Bu kutlu anlayışın dünyadaki en önemli ayaklarında biri Amerika Diyanet Merkezi’dir. Bizler de Amerika özelinde İslam dinini doğru bilgi kaynakları kullanılarak gerek Müslümanlara, gerek İslam’ı öğrenmek isteyenlere ve gerekse diğer dinlere mensup insanlara en güzel şekilde anlatma gayreti içinde hareket ediyoruz. Her şeyden önce eğitimi merkezimizin odağına yerleştiriyoruz. Malumunuz önceden kurulmuş bir İslam Araştırmalar Merkezimiz (Islamic Research Center) vardı. Biz geldikten sonra hem bu araştırma merkezini işlevsel hale getirmek, hem de bir enstitü açmak için bazı önemli çalışmalar yaptık ve bazı üniversitelerdeki öğretim üyeleriyle ciddi istişareler yaptık. Ancak koronavirüs dolayısıyla şu anda bu projemiz beklemektedir.

Türkiye’de okuyan üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin Amerika’ya gelerek buradaki dil okullarında eğitim almalarına yönelik gerekli konaklama, ulaşım vb. ihtiyaçların yapılacak protokoller çerçevesinde Diyanet Center tarafından karşılanması hususunda üniversitelerle görüşmelere başlanılmıştı. Hatta bunun bir denemesi de yapıldı. Ancak ögrenciler koronavirüsten dolayı okullar kapandığı için geri dönmek zorunda kaldı. İnşallah normale döner dönmez tekrar bunu hemen tekrar değerlendireceğiz.

YAŞLILAR UNUTULMADI

Amerika Diyanet Merkezi’nde özellikle yaşlı Müslüman kardeşlerimize yönelik bir yaşam merkezi oluşturma gayreti içine girmiştik malum süreçte yarım kaldı. Ancak yakın gelecekte ele alacağımız başlıca konulardan biri budur.
Diyanet Center bünyesinde bir poliklinik oluşturma gayreti içine girmiştik. Gönüllü doktorlarımızla iletişim halinde bu projeyi gercekleştirme üzere ilerlerken maalesef bu süreç projeyi ertelememize sebep oldu.

Diyanet Merkezi sadece Türk Müslümanların değil, aynı zamanda civarındaki bütün Müslümanlar için adeta bir alternatif yaşam merkezi haline dönüşmüş durumdaydı. Özellikle cemaatle ilişkileri nasıl devam ettiriyorsunuz? Hali hazırdaki şartlar içerisinde ne tür projeler yürütüyorsunuz?

Ülkemizin Amerika’da yaşayan Müslümanlara bir armağanı olan bu güzide külliye, sahip olduğu vizyon ve misyon gereği farklı dil, renk ve ırktan bütün Müslümanları kubbesi altında toplamaya namzet bir idealin adresidir. Bizler de elimizden geldiği kadar bu idealin hizmetkarı olma gayreti içindeyiz.

Maalesef camimiz bir müddet ibadete kapandı. Bu kapanma tabi ki hepimizi derinden üzdü. Bizim medeniyetimizde camiler, sadece ibadet yerleri değil aynı zamanda sosyal dayanışmamızın da bir merkezi durumundadır. Bu nedenle, camimizin bu süreçte kapalı kalması tabi ki bütün toplumsal faaliyetlerimizin icrasını etkiledi. Ancak biz bu süreçte bile zaman zaman, din görevlilerimizin cami içinden yaptıkları bireysel Kuran tilavetlerini ve sohbetlerini online olarak yayınlamaya gayret ettik. Adeta onların camiyle olan irtibatlarını sanal da olsa devam ettirdik. Hamdolsun, içinde bulunduğumuz Maryland eyalet yetkililerin müsaade etmesiyle, iki aydır beş vakit namazlarımızı ve cuma namazlarını avluda gerekli tedbirleri almak suretiyle kılıyoruz. Bu konuda değerli cemaatimize kuralları uygulamada gösterdikleri duyarlılık ve ihtimamdan dolayı teşekkür ediyorum.

Özellikle Türk çocuklarına yönelik programlar vardı ve bildiğimiz kadarıyla diğer birçok program gibi bunlar da askıya alınmış durumda. Bu ailelerle ilişkiler devam ettiriliyor mu? Özellikle çocuklara yönelik her hangi bir online destek ya da programlar var mı?

Her yıl gercekleştirdiğimiz değerler eğitimi programımızı bu sene online olarak gercekleştirdik. Program sabah namazıyla basladı, yatsı namazı akabine kadar devam ederek 15 gün boyunca evlatlarımıza dinimizin iman esasları, ibadetleri ve ahlakıyla birlik, milli ve manevi değerlerimiz de anlatıldı.
Ayrıca Yaz Kuran Kursu programımızda temmuz ve ağustos aylarında 8 hafta boyuca evlatlarımıza Kuran okuma, sure ezberleme ve ahlak dersleri verildi. Bunu yanı sıra Türkçe okuma ve konuşma seansları da yapılarak çocuklarımızın güzel Türkçemizi unutmamalarına katkı sağlandı
Yeni dönemde açılacak Sunday School (Pazar Günü Okul) programının hazırlıklarını tamamladık. Çok kısa bir zamanda online Sunday School eğitimlerine başlıyoruz inşallah. Her Cuma akşamı yüz yüze yaptığımız cuma akşamları sohbetleri COVID-19 nedeniyle sekteye uğramıştı. Onu da iki haftada bir gerçekleştirmek suretiyle sınırlı katılımla başlattık.

SADECE ÇOCUKLAR DEĞİL, YETİŞKİNLERE YÖNELİK DE BİRÇOK PROGRAM VAR

Sadece çocuklarımıza değil yetişkinlere yönelikte bir çok program hazrlığı içerisindeyiz. Bu haftadan itibaren başlayacak olan ve değerli ataşelerimiz ve bazı din görevlilerimiz tarafından verilecek her hafta salı günleri, sırasıyla Kuran İklimi, Hadislerle İslam, İslam Ahlakı ve İslam Akaidi online seminerlerini başlatıyoruz. Türkçe canlı olarak yapılacak bu haftalık programa bütün kardeşlerimizi katılmaları için davet ediyoruz.

Ayrıca bu haftadan itibaren her hafta perşembe akşamları saat 9.00’da tarafımdan gerçekleştirilecek olan İngilizce “The Mathnawi Readings” (Mesnevi Okumları) ‘i başlatıyoruz.
Yine her ayda iki defa olmak üzere İslam dinini öğrenmek isteyen herkese hitap edecek “Basics of Islam” (İslam’ın Esasları) başlığı altında, zaman zaman soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşimli canlı sohbet serisini başlatmak için planlarımızı yaptık. Yakında onu da duyuracağız.

Ekonomik olarak nasıl bu merkezi içinde bulunduğumuz şartlarda idare ettirebiliyorsunuz? Malum, özellikle doların yükselmesi Türkiye’den yapılan yardımları ciddi şekilde etkiliyordur, bu bağlamda ABD’deki Türk ve diğer Müslüman grupların desteği söz konusu mu?

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 süreci küresel çapta sosyal ve ekonomik krize neden oldu. Bu süreçten, diğer kurumlar gibi tabiki merkezimiz de olumsuz etkilendi. Kendi çapımızda bir çok kısıtlamara ve sınırlamalara gittik. ABD’de görev yapan değerli ataşelerimiz, din görevlilerimiz, dernek başkanlarımız, Türk vatandaşlarımız ve diğer ilgili ve gönüllü Müslüman kardeşlerimizle birlikte gerekli istişareleri yaparak imkanlar ölçüsünde faaliyetlerimizi devam ettirmeye çalışıyoruz.

Bu bağlamda, bütün büyükelçiliğimiz çalışanlarına ve özellikle sayın büyükelçimiz Serdar Kılıç Beyefendiye –ki buraya gönülden bağlı ve her daim maddi ve manevi desteklerini vermeye devam ediyor- hassaten şükranlarımı arz etmek isterim. Ayrıca, İslam medeniyetinin bir nişanesi olarak, böylesine ihtişamlı bir külliyeyi buraya hediye eden milletimizden ve devletimizden mevlam razı olsun.
Buradan bütün vatandaşlarımızı ve Müslüman kardeşlerimizi Amerika Diyanet Merkezimizi her yönden desteklemeye davet ediyorum. İnşallah fırsat buldukça buraya sevdikleriyle beraber gelip kalırlar. Bu güzel yerden ve imkanlardan istifade ederler.

Korona sürenin atlatılması veya kontrol altına alınması durumunda başlatmayı düşündüğünüz ne tür programlar var?

Başta saydığımız ve koronavirüs sürecinden dolayı askıya aldığımız projelerimizi hayata geçirmek üzere hızlı bir şekilde adım atmaya kararlıyız.
Ayrıca koronavirüs sürecinde ihtiyacı daha da belirgin hale gelen cenaze fonu konusunda da bir ilerleme kaydetmek istiyoruz.

Şu noktanın da altını çizmek isterim: Bizim inancımızın temeli, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle, “Her zorluk ve sıkıntıdan sonra bir kolaylık” vardır ilkesiyle hareket etmekteyiz. Bu sıkıntılı ve zorlu COVID günleri bizlere yeni şeyler öğretti. Yüce mevlamızın yardımıyla, zahmeti rahmete döndürmeye gayret ettik. Önceden yüz yüze yaptığımız programlarımızı, daha düzenli ve daha sistemli şekilde online üzerinden yapmaya gayret ettik ve halen devam ediyoruz. Bize düşen, şikayet ederek değil çözüm arayarak ve üreterek, halis niyetle çalışmak ve gereken azami gayreti göstermektir. Neticeyi verecek yüce Allah’tır. Biz O’nun yarattığı insanlığa hizmet için buradayız. Koca Yunus’un dediği gibi, “Yaratılanı Yaradandan ötürü seven” ve yine hak dostu Mevlana’nın ifadesiyle, “Düne ait şeyler dünde kaldı; şimdi yeni şeyler söylemek lazım” ilkesiyle çalışmaya devam edeceğiz inşallah. Mevlam her güzel işimizi kolay eylesin…

Bilal Kuşpınar kimdir?

Hali hazırda Washington’da Sosyal ve Din Hizmetleri Müşavirliği görevini yürüten Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, 10 Ocak 1961 tarihinde Konya’nın Derbent ilçesinde doğdu. Lisansını 1982-1986 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladı. 1986-1987 yılları arasında ODTÜ’de yüksek lisans, 1990-1991 yılları arasında Selçuk Üniversitesinde İslam Felsefesi, 1994-1995 yılları arasında ise McGill Üniversitesi’nde felsefe üzerine doktorasını tamamladı. Kuşpınar Washington görevi öncesinde ise Necmettin Erbakan üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Etiketler: ABDabd diyanetAmerika Diyanet MerkeziBilal KuşpınarProf. Dr. Bilal Kuşpınar

İlgili Haberler

ABD’de emlak danışmanı olarak girdiği firmaya ortak olan Türk kadın girişimci
RÖPORTAJ

ABD’de emlak danışmanı olarak girdiği firmaya ortak olan Türk kadın girişimci

19 Temmuz 2020
Work and Travel programıyla ABD’de bulunan Türk öğrenci vize sürecini ve çalışma koşullarını anlattı
ABD

Work and Travel programıyla ABD’de bulunan Türk öğrenci vize sürecini ve çalışma koşullarını anlattı

8 Temmuz 2020
Trump’ın vize ambargosu kimleri etkiliyor? Bundan sonra neler olacak? Avukat Timur Edib, merak edilen soruları Forum USA için yanıtladı
ABD

Trump’ın vize ambargosu kimleri etkiliyor? Bundan sonra neler olacak? Avukat Timur Edib, merak edilen soruları Forum USA için yanıtladı

5 Temmuz 2020
Koronavirüs gözden bulaşabilir mi? Doçent Doktor Müge Kesen merak edilen tüm soruları yanıtladı
CORONA

Koronavirüs gözden bulaşabilir mi? Doçent Doktor Müge Kesen merak edilen tüm soruları yanıtladı

28 Haziran 2020
Sıradaki Yazı
ABD’li ilaç firması Pfizer, COVID-19 aşısı için tarih verdi

ABD'li ilaç firması Pfizer, COVID-19 aşısı için tarih verdi

  • ABD’de yaşayan Türk kız öğrenci 16 yaşında Yale’den tam burs aldı

    ABD’de yaşayan Türk kız öğrenci 16 yaşında Yale’den tam burs aldı

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Green Card başvuruları ne zaman? | Green Card başvurusu nasıl yapılır?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Amerika’da emeklilik | ABD’de nasıl emekli olunur?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Green Card başvuruları için sürpriz gelişme

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • ABD’nin yüz ölçümü bakımından en büyük 10 eyaleti

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Forum USA

Amerika’daki Türklerin gazetesi FORUM USA, 2003 yılının Haziran ayından bu yana aralıksız yayınlanıyor. Forum USA, profesyonel gazetecilik eğitimi ve tecrübesi olan güçlü kadrosu, konusunda uzman yazarları ve kaliteli gazete tasarımıyla Amerika’daki Türk medyasının öncülüğünü yapıyor.

  • 12.5k Fans
  • 7.7k Followers
  • 31 Followers

KATEGORİLER

  • ABD
  • ABD – YEREL
  • AİLE VE ÇOCUK
  • BESLENME- GIDA
  • BİLİM
  • ÇEVRE
  • CORONA
  • DİJİTAL FORUM
  • DİN VE İNSAN
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • ENGLISH
  • FESTİVALLER – ŞENLİKLER
  • FORUM DÜŞÜNCE
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • İLANLAR
  • KÜLTÜR – SANAT
  • PHOTO GALLERY
  • RÖPORTAJ
  • SAĞLIK – YAŞAM
  • SANAT
  • SİNEMA – TİYATRO – TV
  • SOSYAL MEDYA
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • TÜRK TOPLUMU
  • TÜRKİYE
  • VIDEO GALLERY
  • YAŞAM
  • YAZARLAR
    • Ayşe Göktürk Tunceroğlu
    • Gülzade Oktay
    • Hayrettin Turan
    • Konuk Yazar
    • Mustafa Tuncer
    • Prof. Dr. Birol Akgün
    • Prof. Dr. Faruk Şen
    • Prof. Dr. İhsan Isık
    • Prof. Dr. Muhsin Kar
    • Robert Bonsignore
    • Said Arvas
    • Subegüm Bulut
    • Timur Akpınar
    • Ural Yeşil
    • Üstün Yüksel
    • Zakir Avşar
  • YEREL YÖNETİMLER
  • Yayınlanmış Gazete Baskıları
  • Hakkında
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır. Forum USA Turkish American Newspaper

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • ABD
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR – SANAT
  • SPOR
  • YAŞAM
  • TEKNOLOJİ
  • TÜRK TOPLUMU
  • RÖPORTAJ
  • Yazarlar

Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır. Forum USA Turkish American Newspaper

Bu web sitesi tanımlama bilgileri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam ederek, kullanılan çerezlere izin vermiş oluyorsunuz. Gizlilik Politikamızı ziyaret edin.