ABD’de yaşayan Türk nüfusu hızla artıyor. 2010 yılında yapılan sayıma göre yaklaşık 200,000 olan Türk nüfusunun bugünlerde sayılanı, sayılmayanı, kaçağı, yeni gelenleri vesaire ile birlikte en az 300,000 olduğu tahmin ediliyor. Bunun doğal bir neticesi olarak evlilikler de artıyor. Evlilik aile kurmak için şart olmakla beraber yaşadığımız zamanda yürütülmesi kolay olmayan bir müessese. Bekarlığa alışmış iki insanın bir anda beraber yaşamaya başlaması kolay değil. Eşlerin toleranslı olmasını gerektiriyor.
Boşanma oranları %60’lara varan ABD’de yapılan evliliklerin başarı şansı iyice düşüyor. İnsanlar senelerce flört ettikten sonra evlenip 6 ayda boşanabiliyor. Diğer yandan görücü usulü ile evlenip ölene dek mutlu yaşayan çiftler var. Eş seçimi talih işi demiyorum ama bir sağın bilim (exact science) de değil. Ama dikkat edilmesi halinde eş seçimine yardımcı olabilecek bazı hususlar var.
ABD’deki Türkler birkaç çeşit evlilik yapıyor:
1. Amerikan vatandaşı olabilmek için yapılan sahte evlilikler: Yasadışı olan ve parayla yapılan bu evlilikleri tasvip etmek mümkün değil.
2. Bir Amerikan vatandaşı ile ‘güya’ aşk ama aslında vatandaşlık için yapılan evlilikler: Amerikalı eş kandırıldığının farkına vardığında boşanmak istiyor ve hatta yetkili makamlara şikayetçi oluyor. Bu arada eğer bir de çocuk olmuş ise felaketin boyutları artıyor. Velayet davaları, boşanma süreci derken yine ciddi ve uzun süreli mutsuzluklar yaşanıyor.
3. Türkiye’den ithal gelin veya damat getirerek yapılan evlilikler: Bu tür evliliklerin birinci nesil Türkler için başarılı olma ihtimali yüksek. Ama ABD’de doğan ikinci ve üçüncü nesil için başarı şansı düşük. İthal gelin veya damat Amerika şartlarına, lisanına ve sistemine adapte olana dek yılllar geçiyor. İthal damatların işi biraz daha zor çünkü çalışma izni alana dek evde oturmaya mahkum oluyor ve karılarının ‘parasını yemeyi’ kendilerine yediremiyorlar. Erkeğin çalışıp para kazanmasına alışmış kadınlar da bu duruma tepki veriyorlar bir süre sonra.
4. Amerikalılarla yapılan aşk evlilikleri: İkinci ve sonrası nesil Türkler için bir sıkıntı yok pek fazla. Ama ilk nesil Türkler için bu tür evlilikler çokta başarılı olmuyor. Erkeklerimiz annesini, kadınlarımız babasını görmek istiyor. Ananelerimiz, damak tadımız, temizlik anlayışımız, dinimiz vesaire tutmadığı için bir süre sonra karşılıklı mutsuzluklar tezahür ediyor. Birçoğu çocuklarının hatırına devam ediyor evliliğe.
5. ABD’de yaşayan Türk ailelerin çocukları ile yapılan evlilikler: Belki en az popüler ama bence en makul olanı. Amerikan hayat sistemine, geleneklerimize, yemeklerimize, kültürümüze, ortak değerlerimize uygunluk açısından cazip bir seçenek.
Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız son 50 senede yukarıda listelediğim evlilik türlerinin hepsini denediler. Avrupalı Türklerimiz şu anda kendi içlerinden evlenmeyi tercih ediyor. Amerika’daki artan nüfusumuza orantılı olarak bekar sayımız da arttı. Bizlere düşen evlenme çağına gelmiş gençlerimizi bir araya getirip onlara tanışma ve görüşme fırsatları oluşturmak.
İyi bir ailesi olan insanın mutluluğunun önünde engel kalmaz. Arkası sağlam olduğu için geleceğe ümitle ve huzurla bakar. O yüzden ‘denk’ bir eş bulmak ve yuva kurmak çok mühim.