Mezunu olduğum Miami Üniversitesi’nin düzenlediği bir etkinlikte Unilever firmasının eski CEO’su, Imagine firmasının kurucusu Paul Polman’ı tanıma ve düşüncelerine vakıf olma fırsatım oldu. Paul Polman müthiş bir entellektüel, gerçek bir beyefendi. Bir gün önce Papua Yeni Gine’de bulunun balta girmemiş yağmur ormanlarını kurtarmak için Endonezya hükümeti ile görüşmeler yapmış ve yüzden jetlag mağduru idi. Ama yine de bizlere ufkumuzu açan çok önemli bilgiler verdi. En azından hatırımda kalan kısımlarını sizlere aktarayım istedim.
1. Dünyanın en zengin %1’inin malvarlığı dünyanın %50’sinin malvarlığına eşit. Kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değil bu.
2. 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacak. Nitekim Papua Yeni Gine’de yaptığı sualtı dalışlarında plastik poşetler görmüş.
3. “Sıfır Atık” hedefli dönüşümsel ekonomiye geçmeliyiz. Artık “yerin altından çıkar, fabrikada üret, sonra tüket, artıklarını çöp dağlarına ve okyanuslara boca et” döneminin bitmesi gerekiyor çünkü yeraltı kaynakları tükeniyor.
4. Son 75 senede ortalama şirket ömrü 67 yıldan 17 yıla düşmüş çünkü şirketler kısa vadede ne kadar çok kar ederim hedefiyle uzun vadeli planlar yapmıyorlar.
5. Kadınlarımıza her sektörde daha geniş iş imkanları verilmeli ve yönetici kademelerinde daha çok olmalılar.
6. Erkekliğimiz azalıyor. Erkeklerin sperm sayısı %80 düşmüş bir önceki jenerasyona oranla. Sebebi yediğimiz içtiğimiz GDO’lu ve dengesiz beslenme.
7. Dergilerde gördüğümüz kadınlar aslında gerçek hayatta yoklar. Hepsi bilgisayarda oynanmış fotolar. O yüzden Dove markasını kadınların özsaygılarını arttırma amaçlı ürünler için kullanılmış.
McDonalds’ın sattığı patates kızartmalarına dikkat ederseniz eğer hepsinin uzun olduğunu göreceksiniz. Patatesler yuvarlak olduğu için kare kesitli uzun patatesler kesilirken bir sürü artık çıkıyor ve bunlar çöpe gidiyordu. Yıllar sonra birileri bu atık patatesleri birleştirip bulamaç yaptı, tabaka haline getirdi, çukurlaştırarak kesti, kızarttı, uzun yuvarlak teneke kutulara ambalajladı ve bugün dünyanın en çok satılan patates cipslerinden birini üretti. Bu ürünün adı Pringles.
Artık Pringles gibi örnekleri çoğaltmamız ve daha çok “sıfır atık” dizaynlar üretmeliyiz. Nüfusu 8 milyarı geçen dünyanın ve bizden sonraki nesillerin geleceği buna bağlı.