Şehit Orhan Gündüz, Boston Başkonsolosluğu görevlileri, Türk-Amerikan toplumu ve Azerbaycan vatandaşlarının katılımı ile Somerville’deki evinin önünde arabasına binerken vurulduğu sokakta ve Forest Hill’deki mezarı başında anıldı.
Boston Başkonsolosu Ceylan Özer Erişen “Bir diplomatın saldırıya uğraması, temsil ettiği değerler bakımından, şahsına değil taşıdığı tüm değerlere yapılan bir saldırıdır. Bu değerler, barış ve halklar arasında uyuma yönelik değerlerdir. Eskiden terör unsurları kullanılarak gerçekleştirilen bu saldırılar, günümüzde siyasi faydacılık şeklinde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Şehit diplomatın suikaste uğradığı yol kenarında, saldırının gerçekleştiği saat olan 18.30’da yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından hain saldırının gerçekleştiği noktaya çiçekler bırakıldı.
Boston Konsolosluğu Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile 39 sene önce Ermeni terör örgütü JCAG’nin menfur saldırısı sonucu şehit düşen Fahri Başkonsolusumuz Orhan Gündüz’ü andı.
39 sene önce bugün Ermeni terör örgütü JCAG'nin menfur saldırısı sonucu şehit düşen Fahri Başkonsolosumuz Orhan Gündüz'ü saygıyla anıyoruz.
Today we remember our Honorary Consul General Orhan Gündüz who was assassinated by the Armenian terrorist group JCAG 39 years ago. pic.twitter.com/JrSZES2lc7
— TR Consulate Boston (@TRConsulBoston) May 4, 2021
Orhan Gündüz kimdi?
Orhan Gündüz, 1942’de Emirgan’da doğmuş, Harp Okulu’nu bitirerek subay olmuş, Yüzbaşılığa yükselmiş ve 1954 yılında kendi isteğiyle ordudan ayrılmıştı. Sonrasında ticarete atılan Gündüz, ithalat-ihracat işleri yapıyordu. 1963 yılında ABD’ye göç etiğinde Boston yakınında bulunan Nahant Kasabası’na yerleşmiş, ertesi yıl Türk-Amerikan Kültür Cemiyeti’ni kurmuştu. 678 Massachusetts Avenue, Cambridge’de Topkapı isminde bir hediyelik eşya dükkânı da açmıştı. Evliydi ve iki oğlu vardı.
Boston’daki Türk toplumunun sevgisini kazanan Gündüz, onlar için bir baba haline gelmişti. Türkler’den Boston’a yeni gelen ve parası olmayanlara maddi yardım da sağlıyordu. Boston’ın yoğun Ermeni nüfusundan da çok yakın arkadaşları vardı, herkesin yardımına koşan birisiydi. 1971’de Fahri Konsolos olarak görev yapmaya başlamıştı. Herhangi bir ücret karşılığı olmayan bu konum bile, radikal Ermeni gruplarını rahatsız etmişti, Gündüz’ü hedefe almışlardı.