Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde yaşayan Müslümanlar maddi yardım toplayarak Uygur Türklerine destek oldu
Forum USA
Florida eyaletinin Ft. Lauderdale şehrinde Çin’de zülüm gören Uygur Türklerine destek programı düzenlendi.
Sound Vision Vakfı’nın düzenlediği programa katılan bölge müslümanları yaptıkları maddi yardımlarla Uygur Müslümanlarının yalnız olmadığını ve mücadelelerine destek verdiklerini gösterdiler. Vakıf sağladığı medya desteği, radyo istasyonu, halkla ilişkiler hizmetleri ve toplum eğitimi yollarıyla müslümanlara yardımcı olmaya çalışan bir kurum olarak faaliyet gösteriyor.
3 milyon Uygur Türkün konsantrasyon kamplarında olduğu, 5 bin caminin yıkıldığı, çocuklara Muhammed, Fatima gibi müslüman isimleri vermenin yasaklandığı, müslümanların domuz yemeğe zorlandığı bölgede, bu kamplarından sağ olarak kurtulabilen ender Uygur Türklerinden olan Mihrigül Tursun, yaptığı konuşmasında yaşadıklarını, maruz kaldığı zulümleri ve yaptıkları mücadeleleri anlattı.
Tursun: ‘ Birbirlerimize Selamın Aleyküm bile diyemiyoruz, başörtü takmak yasak ve uzun etek giyenler polis tarafından durduruluyor.’ Açıklamasını yaptı. Mihrigül Tursun, hapiste geçirdiği 3 ay boyunca geride kalan sadece 4 aylık üçüz çocuklarının sahipsiz kaldığını ve çıktığında oğlu Muhammed’in hala bilmediği bir sebepten vefat ettiğini öğrendiğini söyledi.
Yaşadığı çilelerin bununla da bitmediğini, çıktıktan sonra ev hapsinde kaldığını anlattı Mihrigül Hanım. Kur’an okuduğunda veya namaz kıldığında sözlü ve fiziksel tacizde bulunduklarını söyleyen Uygur Türk’ü, bir kulağının hala iyi duymadığını anlattı. Dursun, yaşadıklarından ötürü sık sık bayıldığı için akıl hastası sanılarak ailesine teslim edilmiş. Eşi ve çocukları Mısır vatandaşı olduğu için ülke dışına çıkabilmiş ama çıkmadan önce Çin aleyhine hiçbir şey anlatmaması için yemin ettirilmiş.
Hapiste şahit olduğu vahşetleri anlatırken programa katılanlar duygularına hakim olamadılar.
Programda Türkleri temsilen bulunan Amerikan Diyanet Vakfı Florida Başkanı Mehmet Ulutaş, Mihrigül Dursun’a, Türk milletinin Uygur TÜrklerinin yanında olduğunu ve desteklerini devam ettireceklerini iletti.
Programda konuşma yapan Büyük Miami Camisi Başkanı Khalid Mirza, Uygur Türklerine destek veren tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti ve Türkiye’ye Mehmet Ulutaş’ın şahsında teşekkür etti.
Mihrigül Dursun: ‘ABD bu duruma sessiz kalmıyor ve bugün Senatör Marco Rubio’nün isteği üzerine görüşeceğiz.’ açıklamasını yaptı.