Değerli Kardeşlerim, Hz. Peygamber’in (S.A.V.) doğduğu mübarek gününde içerisinde bulunduğu Mevlid-i Nebi haftasının bu yılki teması Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından “Hz. Peygamber ve Gençlik” olarak belirlenmiştir. Mevlid-i Nebi haftasının Allah Resulü Hz. Muhammed (S.A.V.) i daha yakından tanımamıza ve örnek almamıza vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim.
Kuran-ı Kerim, içindeki ilahi mesajlarla insanlığı iyiliğe, Allah’ın bizlere yüklediği halifelik makamını ifaya yönlendirir. Bu mesajlar içinde imanlı gençlerin karşılaşabilecekleri imtihanlar ve bunlara karşı duruşları da Kur’an’da ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Atalarının dinine, ailesinin geleneklerine karşı duran Hz. İbrahim, (as) harama bulaşmamak için sabır sembolüne dönüşen Hz. Yusuf, (as) imanlarını korumak için hayattan el-etek çeken Ashab-ı Kehf, Hz. Musa’nın (as) bilge rehberi Hızır (as) ile yolculukları gibi kıssalar, Kuran-ı Kerim’deki gençlerin karşılaştıkları imtihanlarını bizlere anlatan örneklerdendir.
Hz. Peygamber’in (S.A.V.) hayatından, gençlerle olan münasebetlerinden günümüz için dersler çıkarmak mümkündür. Resûlullah, (S.A.V.) geleceğin teminatı olan gençlerle özel olarak ilgilenir, onların eğitimine ayrı önem verirdi. Mescidinin yanında “Suffe” denilen yerde kendini ilme adamış gençlere dini öğretir, onların ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenirdi. Seçkin bir topluluk oluşturmanın gençleri eğitmekten geçtiğini bilir ve onlara kadın erkek ayırmadan tavsiyelerde bulunurdu. “İnsanoğlu kıyamet günü Rabbi katında beş şeyden hesaba çekilmedikçe bir tarafa adım atamayacaktır; ömrünü ne yolda tükettiğinden, gençliğini ne uğurda geçirdiğinden, malını nerede kazanıp nerede harcadığından, öğrendikleriyle nasıl amel ettiğinden.” Hadis-i şerifinde de Hz. Muhammed (S.A.V.) gençliğin önemine dikkat çekmektedir. Yine Peygamberimizin bir hadisine göre Allah’ın arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde gölgelenecek yedi sınıf insandan ikincisi de Rabbine ibadetle yetişen gençtir.
Hz. Peygamber’in (S.A.V.) sıcak ve samimi ilgisi, nebevi eğitim ve öğretimi sayesinde genç sahabiler, canlarını, mallarını, ailelerini, varlarını-yoklarını Allah yolunda feda edecek manevi bir seviyeye ulaşmışlardır. Müslüman olduktan sonra gerek ailelerinden gerekse diğer çevrelerden gelen eziyetler onları yıldıramamıştır.
Peygamberimiz (S.A.V.) idealist, gayretli gençleri desteklemiş ve cesaretlendirmiştir. Onların sorunlarına makul çözüm önerilerinde bulunmuştur. Genç yaşta Yemen’e kadı olarak Hz. Ali’yi görevlendirdiği zaman onun tereddütlü hâlini görünce kendisine şu sözlerle destek olmuş ve tavsiyede bulunmuştur: “Allah senin kalbini doğruya iletecek ve dilini (doğru üzerine) güçlendirecektir. İki hasım gelip önüne oturduğunda, birincisini dinlediğin gibi diğerini de dinleyinceye kadar hüküm verme. Bu, (vereceğin) hükmün ortaya çıkması için daha uygundur.”
Resûlullah, (S.A.V.) gençlerin öz güven eksikliklerini gidermekle kalmamış, aynı zamanda çevrenin gençlere karşı güvensizliğini de ortadan kaldırmaya çalışmıştır. Genç yaştaki azatlı kölesi Zeyd b. Hârise’yi aralarında ileri yaşta sahabilerin de olduğu bir topluluğa komutan tayin etmiştir. Ashaptan bazıları, onun komutanlığı hakkında tereddüt göstermişlerse de Resûlullah’ın (S.A.V.) emrine karşı çıkamamışlardır.
Hz. Peygamber’in (S.A.V.) hayatından daha bir çok örnek vermek mümkündür. O, gençlerin ateşli, atılgan tavırlarına gösterdiği sabır ve hilm ile onların Mekkeli müşrikler karşısında daha güçlü durabilmelerini sağlamıştır.
Bizler de hayatlarının temel dinamiklerini şekillendirdikleri bu erken dönemlerinde gençlerimize İslam ahlakını kazandırmaya çalışmalı, Hz. Peygamber’in (S.A.V.) hayatından aldığımız örneklerle onlara davranmalıyız.
Not: 15-25 Kasım tarihleri arasında camilerimizde Mevlid-i Nebi programları düzenlenecektir. Camilerimize tüm halkımızın katılımını bekleriz. Selam ve Dualarla.
Sinan Dedeler
T.C. New York Din Hizmetleri Ataşesi